Sawanna 2010-2012

Hästliv på Nygård

Hästarna har mycket att lära oss människorSawanna

Här skriver jag om Sawannas träning och utvecking. Vår väg framåt genom livet.


2010


Januari-Mars


Ja då var det nytt år igen. Starten på året var isande kall. Det är det bästa sättet att beskriva det. Det pendlade mellan -15 och -25 grader i flera veckor. Då är det kallt. Brrr.

Det blev inte så mycket ridning under den tiden. Jag rider inte när det är kallare än runt -15 grader (lite beroende på om det blåser eller är vindstilla). De dagar det höll sig runt - 15 så blev det en skogstur eller ett lugnt dressyrpass. Vi hade våra klivöningar som största fokus. (när Sawanna blev behandlad senast så var det hennes snedhet i korsen som ökat, plus en låsning, så vi klivet över bildäck och bommar för att mjuka upp bäcken och kors). Jag försökte arbete lite från marken och gick promenader ibland, men det fick bara korta stunder för fingrarna klarar inte kylan. Det blev mst kliv över bommar och bildäck under de här kalla veckorna. I kombination med att min tennisarmåge plåtet mig rejäst har det varit rätt skönt att ta det lute lugnt. När Equiterapeuten kom på återbesök i januari visade det sig att tråta så lite träning var hästen fortfarande mjuk och fin i kroppen. Snedheten hade inte kommit tillbaka och inte heller någon låsning. Samtidigt som återbesöker lugnade naturen ner sig och temperaturen lade sig på mellan -5 och -10 grader. Kändes riktigt varmt och då kunde ridningen komma igång mera igen. Vi ska fortsätta kliva över bommar och däck oavsett vilket arbete vi ska göra för dagen. Vi lägger helt enkelt in klivövningar alla dagar. Detta för att stretcha och underlätta jämheten i bakdelen. Jag ska fundera påhur jag kan bygga för att ha något relativt högt och fast att kliva över, helst med två eller tre kliv för bästa effekt.


I mitten av januari hade vi årets första träning för Hanna och det gick väldigt bra. Jag ville ha koll på att vi var på rätt väg och en fingervisning om vart jag ska lägga fokus den närmaste tiden. Det kändes lite som en omstart. Sawanna visade sig från sin bästa sida och bjöd på ovanligt mycket energi, vilket gör att det mesta blir både bättre och lättare. När vi kom till galoppen och hon galopperade fantastiskt bra direkt i båda varv blev jag sästan tårögd av känslan. Hanna bara gapade och vi avslutade där. Jag log från öra till öra. Det bästa av allt är att galoppen har fortsatt vara ovanligt bra så det var ingen tillfällighet. Det känns så roligt att kunna arbeta mer i galopp. Hoppas nu att vi kan behålla detta.


I mars blev underlaget sämre igen. Det tinade och frös om vartannat. Det blev till att gå ner på en basicnivå igen med träningen.Mycket uteritter och markträning. Dressyren låg jag lågt med under hela mars. Hoppas det torkar upp snart så vi kommer igång mera. Men det gör ingenting att det blir lite uppehåll med dressyen egentligen. Hon ligger inte av sig. Möjligen att galoppen faller lite tillbaka eftersom den är så jobbig, men det är ju bara att träna upp igen. Samtidigt har Sawanna börjat gälla sin björnpäls och vid fällning blir hon alltid ganska energifattig. Hon blir bättre av att få bakjäst som tur är. Att detta sammanfaller med det sämre underlaget är egentligen ganska bra. Det är bättre hon får ta det lite lugnt under värsta fällningen.April


Det var mycket snö som skulle bort. Det var blött i skog och på ridbanan längre i år. Längre än det brukar. I mitten av april kunde jag rida mitt första dressyrpass på över en månad. Det kändes fint. Extra bra eftersom vi till och med kunde galoppera rätt ok. Hon hade inte tappat allt.

I mitten av månaden hade vi vårens första träning för Hanna.

Det gick riktigt bra.  Vårens första träning brukar vara mer av ett konstaterande att jag blivit bekväm av mig, men inte i år faktiskt. Vi kunde bara fortsätta där vi slutade i början av vintern. Det var en skön känsla.


Lite finjustering förstås, men konstigt vore det annars. Sawanna visade riktigt bra samling och galoppen var riktigt ridbar. Vänster var bättre för dagen, men det där går i perioder hela tiden. Hanna fick också in kamera under träningen så nu har jag lite färska ridbilder.


Vårt fokus i arbetet just nu är att vi fortsätter med galoppen och att samla/länga i alla gångarter med fokus på att hon svarar för sätet.

Nästa träning är redan inbokad. Nu börjar den mera intensiva träningsperioden. Jag älskar våren!Maj


Hanna har varit här och drillat oss igen. Vi jobbade mycket med böhjningen den här gången. Variation mellan ökad och minskad böjning utan att hon går ur den, vilket hon görna ville för dagen. Det gick riktigt bra. Sen arbetade vi en del med gsloppfnttningar, ur skitt, ur trav, ur öppna och ur bakdelsvändningar. De sistnämnda blev ritigt  riktigt bra. Hon fick verkligen sätta sig rejäst i fattningarna. Bra träning för henne och för galoppen somhelhet. Detta ska vi fortsätta med. För dagen var hon dessutom ovanligt luftig i sina rörelser vilket bara är ett plus. .Rolig träning.


Red en till träning för Hanna i slutet av maj.

Den gången var det fokus på energi. Vi laborerade en hel del med att hitta mera energi. Det gav bra resultat. Jag blir lätt hammablind och fick i uppgickt att göra det oväntade. Bara att använda sin fantasi. Sawanna kom igång bra efter en stund och när vi hittade en rund, lugtigoch 3-taktig galopp avslutade vi. Mer fantasi alltså!Juni


Sawanna fortsatte gå på låg energi. Vi brukar ha såna perioder ibland, men inte så långa som nu. Vi provade då en helt annat träning. Dels för att energiflödet inte skulle störas och dels för att hästen skulle lyssna mer på mitt mäte. Det vi gjorde var att jag fick sitta med helt långa tyglar. Fick bara hålla i spännet längst ut. Vi började med trav. Skulle trava och lägga volter på varje kortsida. Enbart min vikt skulle styra. Når detta fugerade skulle jag lägga volter även på långsidorna. Såin i bänken svårt att bara sitta. Min kropp ville göra allt möjligt. När detta funkade i trav gick vi över till galopp. Hur i hela friden ska detta sluta?, tänkte jag, men det visade sig att det gick bättre än jag trott. Vi började även där med volter på kortsidorna och lade till volter på långsidorna sen. Efter detta skulle vi följa fyrkanter och länga galoppen på långsidorna och korta den på kortsidorna UTAN att röra tygeln. Enbart min vikt och eventuell förstärkning med rösten. De första försöken hände inte mycket, men sedan fungerade det riktigt bra. Där avslutade vi. Både jag och Sawanna hade varit riktigt duktiga. För mig vara detta väldigt nyttigt. Det ska vi göra emellanå.


Svårt är det, men vi har jobbat med detta och det har givit resultat. Ganska snart märkte jag att hennes energi flödade mycket bättre i kroppen. Det var inte stor, men vi kunde ta tillvara den bättre. Mera flyt.

Sista träningen för Hanna före betet blev ett utropstecken. Det lossnade ordentligt. Pusselbitarna föll på plats och Sawanna kändes ta mig sjutton helt enorm. Hon var med mig till 100% och det bara flöt. Enengin flödade mjukt i kroppen och vi dansade. Takten bibehålls i samling och ja...allt kändes bättre vad vi än gjorde. Att jag red nästan hela träningen på blank stång förhöjde känslan ytterligare. Det gick verkligen kanonbra. Jag är så nöjd med min kära häst. Dagen före midsommar släppte jag henne och Polly på bete och det var hon väl värd. Nu ska hon gå med flocken där i en månad och bara vara häst igen.Augusti


Hemma igen från betet. Sawanna har som vanligt inte påverkats av sommarvilan. Vid första lilla passet i paddocken var hon som vanligt, men med mera energi, vilket är väldigt positivt. Mjuk och fin. Väldigt lyhörd och riktigt pigg. En härlig vilja från henne gjorde det psset till ren njutning. Känns som en smakstart.


Efter bara en vecka blev det ett litet avbräck i igångsättningen. Sawanna tappade en sko när vi var ute i skogen. Jag gick hela vägen för att hitta skon, men icke. Ringde min snälla hovlagare nästa dag. Hon hade gått på semester just den dagen, men kom ändå efter tre dagar och lade på en ny sko. Dagen efter tänkte jag rida ut i skogen men upptäckte att skon var borta igen. Den skon hittade jag. Den ena traktarmen var böjd i 90 grader. Hon måste ha fastnat i en rot. Hovslagaren befann sig på tävling långt härifrån så det blir till att vänta några dagar innan vi har en ny sko igen. Sawanna har mycket sällan tappskor så det var lite snopet. Lite tråkigt med avbrott, men jag behöver inte ställa av henne helt. Hon är inte ömfotad på ridbanan så det blir några dressyrpass, lite cavalettiarbete och arbete på töm så länge. Några vilodagar emellanåt blir det ändå. Jag vill inte att hon ska arbeta på ridbanan varenda dag i en och en halv vecka.


Min underbara hovslagare kom en timme innan bokad träning och skodde. Hon är verkligen en pärla. Jag visade henne den avtrampade skon och hon bara stirrade. "att hästen inte är halt är ett under" var hennes kommentar. Sawanna är en tålig individ. Det är helt klart.


Det blev några kota dressyrpass varvat med longering och några extra vilodagar när hon var utan sko. På ridbanan fungerar det fint ändå.


Hanna kom i mitten av augusti och hade höstens första träning med oss.

Hon satte mig på prov med en övning som avslöjade att min kroppskontroll inte var riktigt så bra som jag satt och trodde. Jag skulle rida hästen lång/låg och med långa steg gå in i en öppna på volten. I öppnan skulle jag samla skritten ganska mycket, för att sen övergå till långa steg och lång/låg igen. Detta var inte helt enkelt. Jag spände en axel, jag använde skänkel för mycket, jag använde tygeln för mycket osv. Jag använde framför allt mitt säte för lite. När jag fick bättre koll på kroppen, slappnade av mera och vågqde lite på att hästen svarade på mitt säte, gick det bättre och vi fick lite flyt i det hela. En mycket avslöjande övning. Svår också. Detta är vår uppgift att träna på till nästa gång.

Vi tittade också lite på trav och galopp. När galoppen visade sig vara balanserar, bärig och ovanligt ridbar avslutade vi. En mycket bra känsla hela tiden. Känns som en bra start på hösten. Att galoppen var lika bra som innan betet var dagens höjdpunkt.


Det stora utropstecknet som faktist håller i sig nu är att galoppen blivit så mycket bättre. Den är mera reglerbar. Det hanslar inte längre om ATT galoppera i första hand, utan att jag verkligen kan göra saker i galoppen. Det har gått ibland förut, men nu verkar det sitta i. Vi har aldrig kunnat jobba så mycket i galopp tidigare. Det är riktigt roligt som känns som ett rejält kliv framåt.


Vi hann med en träning till för Hanna i augusti. Då repeterade vi först öppnaövningen från förra gången. Jag hde mycket bättre koll på min kropp nu. I högervarvet hade jag lite svårt för övergången mellan samlad skritt och lång/låg i öppnan. Hanna bad mig ha lite tydligare tygelkontakt på innerhanden just i övergången och ja...det var det lilla som fattades. Sawanna behövde lite mer hjälp av mig just där bara. Så lite gjorde så mycket. (som det ofta är i ridning).


Vi gjorde en annan rolig övning också. Började med öppna några steg innanför långsidan i en lång/låg form med långa steg, gick över i diagonalsluta, samlade skritten för att vid kortsidan gå över i en icke centrerad bakdelsvändning/liten volt med tagen bakdel. Tillbaka samma väg i diagonalsluta och där gå från samling till en lång/låg form igen, fortsätta i kontraböjning till mitten av kortsidan.

Den var rolig, nyttig och en lagom utmaning. Vi gjorde den i skritt och trav. Sen tittade vi på galoppen. Riktigt ok. Där red jag svag öppna på långsidorna och svag sluta på kortsidorna. Det gick bra. Galoppen blev swedan så bra att jag fick en känsla av att vi nästan svävade. Helt grymt. Där avslutade vi. Nu ser vi fram emot höstens kurs i september.September


Kurs 12/9. Vad roligt det var. Vi missade vårens kurs för att jag jobbade, så nu var det extra roligt när det var så länge sedan. Vi har faktiskt inte varit på kurs sedan november-09. Sawanna överraskade stort när hon gick in i transporten på 2 minuter. Wow!! Hon fortsatte med att vara sitt allra bästa jag hela dagen. Båda ridpassen var lysande. Energisk och lyhörd. Vi jobbade med samlingen samt ganska mycket galoppjobb. Svårt ibland, men med koncentration och kroppskontroll gick det bra. Hanna gav oss ganska svåra övningar efte5rsom dagsformen medgav det. "här ska töjas på gränserna"

Det är såna här dagar som man kan skörda frukten av allt nedlagt arbete. Det är detta som gör allt arbete meningsfullt. En härlig dag då jag också fick se andra ekipage och deras framsteg plus ett par, för mig, helt nya ekipage. Sawanna avslutade med att gå in i transporten på 1!!! miut.Oktober


I oktober blev det lite mindre arbete. Det regnade i veckor och då blev det bara uteritter. Ridbanan var allt för blöt. Sedan trampade Sawanna på en vass sten som gjorde ett litet hål i sulan. Hon blev ordentligt halt några dagar, tills hovslagaren kom och lade på en sula. När trycket lättade försvann hältan direkt. Då kunde vi fortsätta med ridningen.

Vi jobbade vidare med galoppen och med samlingen de dagar ridbanan bjöd på bra underlag. Sista helgen i oktober var vi på kurs igen. Denna gång för Markus Holst. Det är 2,5 år sedan han var här så det var extra kul att rida för honom igen. Vi tittade mest på samlingen och jag fick flera nya sätt att arbete med den. Riktigt roligt.

Kurs för Markus


November


Kylan kom och frös till ridbanan. Mycket skrittarbeta alltså. Sen kom snön innan Sawanna fått vinterutrustning på fötterna så det blev några dagar med enbart promenader. Men sedan hon blivit vinterrustad är ridningen igång igen. Har tränat för Hana och vi arbetade med att förändra takten. Att sänka takten har Sawanna ingenting alle emot. Att öka takten däremot är betydligt svårare för henne. Vi tränade på detta och efter en stund verkade poletten trilla ner. Då avslutade vi. Jag fick med mig ett par skrittövningar som kan passa utmärkt att arbeta med de perioder det är isigt eller hårt.
December


Vi han med ett par träningar för Hanna i december också. Vi övade på samlingen på olika sätt och med en del galopp. Fick ytterligare övningar för att arbeta med samlingen. Speciellt en passar Sawanna väldigt bra. Där travar jag, samlar och går över i galopp, ner i trav igen och samlar, galopp igen osv. Den stimulerar bjudningen och energin bra. Under månaden har det till och från varit attans kallt så de dagrna har det blivit promenader istället för ridning och ovanligt mycket barbackaridning. Dressyrpass barbacka är inte alls dumt har jag upptäckt. Varmare blir det ju också.
2011


januari/februari


Vi har tagit det ganskqa lugnt i början av året. Jag hr varit rätt stressad av olikaq orsaker och då känns det bättre att ta det lugnare med träningen. Det har blivit mycket uteritter och barbackapass. Dressyrträning har det förstås också blivit, men inte lika mycket som vanligt och många rätt korta pass. Ett par träningstillfällen för Hanna har vi i alla fall hunnit med.


Vi har fortsatt att arbeta med taktförändring på olika sätt och jobbat lite med samlingen. Den andra träningen tog vi det ganska lugnt för jag vaknade på morgonen med nackspärr och kunde knappt röra mitt huvud. Som tur var är ju Hanna equiterapeut och hade lasern i bilen. Hon tyckte jag behövde en behandling för att kunna rida så hon behandlade mig i sadelkammaren. Det hjälpte en hel del så sen kunde jag faktiskt röra huvudet lite åt båda håll.

Vi arbetade även den träningen med taktförändring och samling, men mycket i skritt för att jag inte skulle få för ont. Det gick bra och vi fick ett härligt flyt efter en stund. Sawannas energi var inte stor, men den som fanns flödade härligt. Jag fick påpekande om att jag inte får överrida utan känna mer än göra. När jag överrider stör jag mer än jag tillför. Jag vill för mucket. När jag tittade upp på skogen (istället för att fastna med blicken på Sawannas nacke), så fick jag en mycket större känsla, vilket gjorde att jag inte störde. Då fick energin flöda osört. Vilken skillnad!Mars/april


Mycket snö och isigt. Plogen lade snön i jättevallar längs vägen så vi kom inte in på skogsstigarna på flera veckor. Lite synd. Vi fick hålla oss på grusvägen. Ridbanan smälte lite och blev väldigt isig ett tag så det blev mycket skrittjobb där. Ute har vi ägnat oss åt konditionsträning, intervallträning, varvat med sköna skritturer.


I början av april kom värmen med besked och snön smälte snabbt. Skönt visserligen, men ridbanan blev oanvänd ett tag då det blev för blött. Det är samma sak nästan varje vår i och för sig. Då körde vi uteritter igen. Vi håller igång och snart kommer vi in i en mera intensiv träningsperiod igen.

Sista veckan i april torkade ridbanan så pass att det gick att rida på ena volten. Då kändes det jätteskönt att kunna rida lite där igen. Sen torkade resten upp snabbt. Första passet där inne på flera veckor kändes lite ringrostigt. Sawanna var lite stel, men inget allvarligt. Hennes snedhet kommer alltid fram mera när vi inte kan träna dressyr som vanligt. Det rättar till sig med träning. Jag däremot var mera "borta". Timeingen  sitter inte där och kroppskontrollen är sämre. Efter någon vecka brukar det rättat till sig. Första passet gav i alla fall en bra känsla. Vi jobbade med grunderna. Sen kom Hanna och hade träning med oss. Även där jobbade vi med grunderna. Just den dagen var det väldigt svårt i högervarvet. Böjningen ville sig inte riktigt, men ska man få svårigheter så är det ju bra att de kommer när tränaren är på plats. Vi jobbade oss igenom detta och sen kändes det riktigt bra.Maj


Tredje passet den första veckan gav mig verkligen rysningar. Positiva sådana. Sawanna och jag var så synkade. Hon var energisk, lyhörd, smidig och verkligen med på allt. Galoppen var helt fantaqstiskt. Så bärig, balanserad och ridbar. Dunderklumpen dansade mig mig och var för dagen en balettdansös. Jag bara njöt och red med ett stor leende från öra till öra. Så känns det när vi är i våra bästa stunder, men att jag skulle vara där redan nu kunde jag inte tro. Om någon månad hade varit mer realistiskt, men jag ska inte klaga, bara njuta. Älskade häst!


En träning för Hanna fick vi i början av maj. Hanna är höggravid så vi hinner nog inte med fler innan hon får barn.


Vi jobbade med samlingen på olika sätt, vilket gick ganska bra. Sawanna var med på tåget idag, men jag själv var inte lika bra. Kände att min timeing kunde varit bättre. Jag verkar inte ridit igång mig riktigt än. Får jobba med det. Traven var efter en stund väldigt bra i alla fall. I galoppen jobbade vi med att korta och länga. Kändes hyfsat. Det är jagääven där som inte är med riktigt. Bara att jobba på. Vi får jobba själva fram till betet nu, men vi har mycket att träna på så det blir inga problem.


I mitten av maj kände jag att Sawanna hade spänning i kroppen så fort vi red i höger varv. Det blev fokus på uppmjukning/lösgörande. Hennes svagare vänster bak stället till det ibland. När vänster bak inte är med ordentligt blir det spänning i nacken med motvillig högerbog samt motstång i högertygeln som följd. Fokus på lösgörande alltså. Lång/låg och mycket grunder. Det blev bättre men jag kände att jag inte riktigt kom hela vägen. Mycket av spänningen försvann, men inte riktigt allt. Då kom Denise och tittade. Hennes falkögon är mycket bra att ha på marken. Hon ser ALLT och i exakt rätt sekund också. Med henne som komplement på marken jobbade jag en dag och efter en stund var hästkroppen mjuk och smidig åt alla håll. Härlig känsla! Tur att jag har Denise eftrersom Hanna är upptagen med att bli mamma just nu. Ett par ögon på marken är nödvändigt emellanåt.Juni


Vi har hamnat i en vågdal. Nu är det fokus enbart på uppmjukning fortfarande. Sawanna hag en liten störning i rörelsen och jag har insett att det handlar om att vänster bak inte irjar vara u sutt bakersta läge. Det var inte bärande som var problemet utan faktiskt påskjutet. Studerade henne noga på töm en dag och då syntes det tydligt. Om jag ber om längre steg klarar hon inte av att sträcka vänster bak bakom sig. Då lyfter hon den tidigare vilket leder till otaktmässighet. Det är hennes lilla snedhet i bäckenet som ställer till det igen. Troligen har hon halkat i hagen eller liknande. Eftersom jag själv lyckats få en stäckning eller vad det nu är, i höftböjaren på vänster sida så jag jag precis samma problem. Jag går och springer, men kan inte sätta vänsterbenet långt bak, framför allt inte om jag sträcker upp överkroppen. Då gör det ONT. Om jag istället luter mig lite framåt går det bättre och tar korta steg.  Precis likadant gör Sawanna som självmant går i en lägre form än vanligt. Lustigt att vi drabbas av samma sak samtidgt, men det hjälpte mig att förstå henne och lägga upp träningen rätt. Att röra på henne, men inte anstränga. Vi skrittar mycket ute i skogen bredvid stigarna för att hon ska få lyfta ordentligt på fötterna och töja kroppen mjukt. Vi kliver över en bom på ridbanan varje dag, minst 20 kliv och vi gör grundläggande lösgörande övningar på ridbanan i lugnt tempo. Det är viktigt att det är mjukt och att energin får flöda utan stopp. Lite sjukgymnastik helt enkelt. Vi fortsätter så tills detta är bra igen.

Hon har härjat mycket i hagen med Zeb så det kan ha hänt någonting i samban med det.


Istället för att kliva över en bom, som hon ofta river ner efter några kliv så har vi klivit över bildäck istället. Då får hon ta längre kliv, vilket borde ge bättre effekt. Träningen/övningarna är upplagda i samråd med WT. Ett expertutlåtande behövs i såna här situationer.


Sjukgymnastiken hade bra effekt och Sawanna blev bättre rätt snabbt. När vi släppte hästarna på bete sista juni var hon sig själv igen och mjuk och fin utan störningar.  Nu blir det semester för henne tillsammans med Zeb.Juli/augusti


Bete blev det och Sawanna har svällt överallt. Det var meningen att Ulsby ranch skulle släppa ett antal hästar på bete med våra men av någon anledning ändrade de sig så Sawanna och Zeb går själva på betet som är anpassat för ett 10-tal hästar. Tur att det är magert naturbete. Nu blir det till att få ner damen i vikt. Just nu gör hon själv för smeknamnet Dunderklumpen.Snedheten hade kommit tillbaka under betesperioden så hon fick en behandling av ET i augusti. Det hjälpte och vi kunde börja med igångsättningen.

Hon känns som vanligt mjuk och fin trots att hon vilat från all ridning. Det kändes bra att få komma igång.September


Vår ligghall blev till sist så färdig att Polly och Sawanna flyttade in i början av september. Anledningen är att det kommit en häst till som ska vara här ett tag och den hästen fick ta Sawanns box. Sawanna tycker att ligghellen är en utmärkt toalett, men väljer att sova ute. (full i grus på morgonen).


Ridmässigt har hon varit bra under hala månaden. Hon är aktiv, samarbetsvillig och har fått luftigare rörelser. Snedheten från sommaren blev som bortblåst. Hon jobbar väldigt bra. Roligt!Oktober


Gymnastikhoppade en dag ihop med Isabelle och Bronco. Vi ska försöka hppa mera regelbundet. Det blir alldeles för gles som det är nu. Har sagt detta förr, men ska försöka ändra detta nu.  Det är bra framför allt för galoppen. Viktnedgången går sådär. Sawanna och Polly har bestämt sig för att äta upp all halm i ligghallen varje dag och det är inget vidare för de båda tjocka damerna. Funderar på annat underlag för dem.

Ett dressyrpass nu i början av månaden var en riktig dipp. Sawanna var spänd, ovillig och ville inte komma "igenom" i hela kroppen. Eftersom detta var två dagar efter hoppningen gissar jag på träningsvärk. Fick sänka ribban rejält och bara försöka få henne lösgjord.  Blev bättre efter ett par dagar. Har hoppat några gånger till under månaden.

November


Sawanna jobbar på med är rätt energifattig. En rejäl förkylning för mig gjorde inte saken bättre och höstmörkret lägger sig i själen på mig. Sådana dagar sänker jag kraven mycket och fokuserar på några detaljer eller övningar.  En träning för Hanna har vi gjort i november och hon fick oss att jobba mer än jag kunna ana. Vi jobbade med skolor på åttvolt, diagonalslutor i galopp och enkla byten. Gick bättre än jag kunnad drömma om. När motivationen är låg är det bra med en tränare som kommer och ger mig en vitamininjektion.

Efter förkylningen fick jag lunginflammation så det blev en väldigt lugn period. Orkade inte mycket utan hostade mest och ville sova. Så orkeslös. Träning blev det knappast, men jag höll igång henne så att hon inte blev stående helt.December


Sawanna blev vaccinerad och jag red väldigt lugnt förstås, veckan efter. Märkte ändå att hon var annorlunda. Det kändes inte som vanligt. Hon kunde inte heller ta sina morötter bak vid ljumsken efter ridning. (eller morotsbit som hon brukar få när jag suttit upp). Funderade på om detta kunde hänga ihop med vaccineringen och ringde Hanna. (min tränare och bollplank i alla lägen). Hon hade varit med om många gånger att hästar blivit väldigt stela i halsen efter vaccinering. Då fick jag mina misstankar bekräftade. Själv har jag inte varit med om det tidigare. Nu tar vi det väldigt lugnt och fokuserar på uppmjukning tills detta har släppt. Själv är jag fortfarande förkyld och lite matt, men det går åt rätt håll med migt. Lite energi finns nu så vi kommer så sakta igång igen.

Efter ett par veckor släppte stelheten i nacken och Sawanna var sig själv igen. Det blev ändå rätt lågintensiv träning för då var underlaget inget vidare. Det frös och tinade om vartannat så antingen var det isigt eller jätteblött. Mycket skrittjobb igen då. Fokus på känslighet för sätet samt öka takten i samlad skritt. Nu hoppas jag på lite snö.
2012


Januari


Vi startade året lugnt som vanligt. Vintervädret var det lite si och så med. Plusgrader och väldigt blött överallt. Inget vidare underlag varken på ridbanan, i skogen eller ute på grusvägen. Det fick alltså bli ganska lugnt i starten. Efter någon vecka kom minusgraderna och då kunde vi öka intensiteten lite. Sawanna var pigg efter att tagit det lugnt så hon arbetade väldigt bra. Lite extra energi. Ja tack!


Sen kom veckor av is, is och is. Vi höll igång men fortsatt lugnt då. Skritt och lugn trav på ridbanan och ute i skogen var det stenfruset så det blev mst skritt där. Lite lugn trav och galopp i vägkanten där det var lite mjukare, me ingen hög intensitet. Snön lyste med sin frånvaro. Mer än nåra cm blev det inte i januari.Februari


Det kom några centimeter snö till och vilken stor skillnad det blev. Ridbanan blev användbar igen och vi kunde träna lite tuffare. Skönt för Sawanna tyckte tt det varit llugnt alldeles för länge och varje uteritt flippade hon ur och blev tokladdad. Det är inte alltid så roligt när hon får spatt och spader och det är glashalt. Hon kastar sig och sparkar så snabbt att broddarna inte alltid inner få fäste. Jag vill inte att hon ska stå på näsan och skada sig. När vi kunde öka intensiteten i träningen blev hon mera ridbar ute också.  Det var riktigt fint någon vecka och senblev det åter tjock is. Vi fick återgå till skrittarbete på ridbanan igen. Ute på vägarna släppte isen fortare och där blev det riktigt bra. Mycket uterittar alltså.Mars


Fortfarande isig ridbana, men isen börjar bli poös så det går att göra lite mera. Sawanna känns mjuk och fin. Längar efter våren. Nu vill jag komma igång ordentligt.April


Tja, banan hade inte bråttom att bli bra i år. Inte alls. Det var blött på stora delar av banan så jag fick anpassa ridningen till de delar av banan som torkat upp. Ganska begränsat. Länge var ena långsidan och mitten väldigt blöt. Lite gick det ändå att jobba med och när banan äntligen i slutet av månade torkade ordentligt så kändes det som rena julafton. Vi ar inte galopperat många språng på banan under vinter och vår och därför blev lag lätt förvånad när galoppen ändå inte kändes så tokig. Vi började trappa upp dressyrarbetet mera och det kändes fint. Sawanna fick besök av Peter Edesberg, tandspecialist, som tog bort hennes hakar igen och efter det upplevde jag skillnad i hela hästkroppen. Även om hakarna inte var så stora så stör de ändå.Maj


Sawanna känns fin. Mjuk och lyhörd. Galoppen fungerar riktigt bra och hon är positiv till det mesta. Jag har lagt in lite ökad intensitet i passen och hon svarar bra. Ute i skogen har vi börat lägga in mera tempoväxlingar, framför allt i trav. Jag har insett att jag allt som oftast sitter och rider i samma tempo itraven ute och det är ju inte bra. (lite bekväm...).

Nu lägger jag in ordentliga ökningar i travpassen och det har gett positiv effekt på dressyrpassen. Vad som är mindre bra: Jag har fått problem med nacke-skuldra på ena sidan och det påverkar min ridning. Det gör riktigt ont emellanåt så jg får ta kortare pass för att orka. Typiskt nu när hästen känns så himla fin. Har dock varit hon sjukgymnast och påbörjat akupunkturbehandling så förhoppningsvis är jag bättre snart.


Vi åkte till Hanna på kurs 19/5. Det var ett tag sen vi var iväg och nu har vi inte tränat för tränare sedan december. Det är en längre paus än vi haft på tränarfronten tidigare. Det var både jätteroligt och såklart nyttigt. Hanna påpekade att min innerhand gick åt fel håll vid öppnorna ibland och att jag glömde bort ytter bak. Det stämer ju så väl och när jag tänkte på dessa detaljer blev det sååå mcykt bättre. Så lite kan göra så stor skillnad. Vi jobbade md skolorna, samling/halva steg, slutor och mera samling i galoppen. Sawanna var lysande och jag hade lite dålig timeing första passet, men detta var mycket bättre andra passet. En kanondag. Nu är vi på gång igen. Även lastningen gick mycket bra. Det tog knappt 10 minuter att lasta både dit och hem. Ett mycket bra resultat med Sawannamått mätt. Jag är jättenöjd med dagen. Nu fortsätter vi jobba på hemma och siktar på en kurs igen efter sommaren.


Högsommarvärme svepte över oss i slutet av maj och Sawanna är ju inget fan av värme. Trots att jag red på morgonen och sent på kvällen var hon energifattig den veckan. Hon drog fötterna efter sig och höll på att snubbla på sina egna fötter. När jag försökt några dagar så lät jag henne vila ett par dagar i stället. Hon står i skuggan under träden och hänger med huvudet hela dagarna och kommer ut på de öppna delarna av hagen till kvällen. När värmen försvann blev hon sig själv igen med mera energi. Nej värme är inte hennes grej alls.Juni


Första halvan av månaden var vi i full gång. Hon kändes väldigt bra och Hanna var här ett par gånger. Vi följer vår plan. Sen blev jag sjuk och sängliggande i feber i en vecka. Direkt efter det var jg borta och jobbade i flera dagar, så där blev ett ordentligt avbrott. Sawanna bryr sig inte det minsta förstås, men jag tyckte det var lite synd. sista veckan i juni red jag några gånger bara för att käånna lite på henne innan betet. Hon kändes bra, men jag tappar som vanligt min timeing när jag inte ridit på ett par veckor. Det är verkligen färskvara. Men, att Sawanna kändes bra var det viktiga. Jag får väl trimma mig själv.

Samtidigt byggde jag beteshagen den veckan för fullt. Jobbigt, men det blev såå bra. Väldigt nöjd. Jag har fått låna ett bete som ligger närmare och även detta är magert naturbete. Perfekt. Vatten och el framdraget och han som bor där tittar gärna till hästarna dessutom, så då får de mer tillsyn är bara mitt besök om dagarna. Känns fint.


En av de sista dagarna innan betet satt jag på ridbanan och red ett dressyrpass. Vid årt hus höll en grävmaskin på att gräva för fiberkabel. Inget varken jag eller Sawanna brydde oss om. När jag ridit klart satt jag av och ledde Sawanna. Då kom grävmaskinen rulande och stannade utanför staketet. Han öppnade dörren och sa: -tack för underhållningen, vilken uppvisning!

Han fortsatte prata och frågade vilka klasser jag tävlade och berättade att hans döttrar tävlar dressyr. Han hade suttit i grävmaskinen och tittat på mig en bra stund.

Jag blev rätt paff. Det var så oväntat. Hur ofta får man sån direkt uppskattning? Nej inte ofta för min del i alla fall. Jg blev i alla fall  väldigt glad av hans spontana reaktion.


Juli


Nua beteshagen blev helt klar och hästarna släpptes i början av månaden. Jag har haft små funderingar på att betäcka Sawanna någon gång och var därför och provred en hingst som var välddigt intressant och som jag träffat när vi varit på kurs. Hingsten Marwin var lika härlig att rida somhan ser ut. Han är vacker så det nästan för ont och har en mentalitet som är helt fantastisk. Jag är inte det minska tveksam. Ska hon betäckas så blir det absolut Marwin. Att han också är en korsning gör inget för min del.


Semester!Augusti


Marwins matte Linda ska hjälpa mig med inridningen av Polly. Därför får även Sawanna åka till Forshaga ett pr veckor. Lite miljöombyte kan vara nyttigt och hon kan inte vara ensam när Polly är borta.


Under sin vistelse hos Linda blev Sawanna brunstig och Marwin var hemma så det blev betäckning. Jag vet att det är sent på säsongen, men varför inte prova?

Sawanna blev betäckt helt utan krångel och nu håller jag tummarna för att hon tagit sig.

Hästarna kom hem från Linda och fick gå ett par veckor på betet igen innan de kom hem i början av september.September


Ja nu är hästarna hemma igen. Har bara skrittat lite på ridbanan eftersom Sawanna ännu inte har skor. Hon känns mjuk och fin trots att hon ite varit igång på länge. Det är faktiskt två månader sedan. Nu sätts hon igång försiktigt.Oktober


Har ridit i lightversion de senaste veckorna. Hon känns fortfarande mjuk och fin, men är seg. Snart ska vi testa henne för att se om hon är dräktig. Det känns som hon är det. Hon är liksom i sin egen värld och ser mest drömmande ut. Inte riktigt som vanligt. Extremt nöjd hela tiden. Inte alls så hetsig och dominant som vanligt.


Jo men visst var hon dräktig min lilla gumma. Å vad detta känns roligt och spännande.


November


Fortsatt ridning men lugnt. Energin är rätt låg och vi håller igång helt efter hennes energinivå.

Tycker hon fått lite mage nu i slutet av månaden, men det är nog bara önsketänkande. Hon borde inte få mage så tidigt i dräktigheten. Det har gått 100 dagar nu.

                                                    95 dygn


December


Vi fortsätter hålla igång på halvfart. Hon är fortfarande lite slö, men inte lika slö som ett tag under hösten, även om hon inte är som vanligt. Vi håller i gång i alla fall. Hon verkar väldigt nöjd med tillvaron.
                                     dygn 125Fortsättning på nästa undersida.