Sawanna 2016

Hästliv på Nygård

Hästarna har mycket att lära oss människor

Sawanna 2016


Januari

De första veckorna blev det helvila för Sawanna. Jag låg i influensa. Hon fick nöja sig med hagen. Det verkade inte gått någon nöd på henne. Sådant bryr hon sig inte värst mycket om. Sen när jag kom på benen igen började vi lite lugnt. Kallt som bara den. Mellan -15 och -20 grader i flera veckor. Brr. Då blir det relativt lugnt i vilket fall. Hon känns mjuk och fin och det är som vanligt jag som tappar timing när jag inte tränat så mycket på ett tag. Jag får rida på så kommer det snart tillbaka.


Februari

Det blev nästan som vår ett par veckor, men sen kom vintern tillbaka. Vi har hållit igång, men på en light-nivå. Ingen hård träning. Mycket uteritter och lite grundläggande jobb på ridbanan. De dagar då underlaget varit bra har vi jobbat på lite extra. Sawanna är som vanligt med på noterna. Hon känns mjuk och fin.


Mars

Det komm massor av snö. Ridbanan är inte plogad och nu blev det jobbigt underlag. Det har inte blivit någon direkt dressyrträning för att gå i flera dm tung snö är jobbigt som det är. Snön glider undan och bara att hitta en bra balans är tillräckligt. Det har helt enkelt blivit motionsridning så att hon håller igång. Det dröjer nog inte länge innan snön smält undan.

Ny inackordering flyttade in mitt i månaden. Sawanna fick spader. En inkräktare! Hon höll honom ifrån sig och Mixen och var bara lugn om han höll sig på ca 40 meters avstånd de första dagarna. Ingen idé att rida eller göra någonting. De fick vara i hagen och "hitta varandra" istället. De första kvällarna var hon genomblöt från topp till tå. Hon jobbade hårt. Sen var hon i alla fall torr på ryggen och efter ytterligare ett par dagar var hon faktiskt torr och började bli lugn. Efter en vecka gick hon fram och hälsade på Lillen och dagen efter lät hon faktisk Mixen vara hon Lillen och hon själv stod en bit bort och tittade på pojkarna när de busade. Det är inte lätt att vara så vaktig. När hon slutat vara så överspänd blev hon även normal att rida igen. Skönt. Vi har ridit ut mest nu för ridbanan är full att snöslask och det är bara bra att hon kommer bort från de andra hästarna en stund. Skogen är underbar nu. Vårdofter, fågelkvitter och värmande sol. Sämre kan man ha det.


April

Fortfarande väldigt blött. En riktig blötvår i år. Vi är ute i skogen och jobbar på konditionen. Det går att variera mycket i skogen också, men jag längtar till ridbanan.

Mot slutet av månaden var banan äntligen torr och fin. Jäklar vad roligt det var att äntligen använda den igen. Så här länge har den aldrig varit blöt förut på de 16 år vi bott här. Nu är den grundläggande dressyrjobb som gäller. (och Sawanna är positiv).

Lillen fick lov att flytta härifrån för det fungerade inte alls med hans fodervärd. Tråkigt, men så är det. I mitt stall vill jag ha ordning och reda.


Maj

Vi jobbar på och det går fort framåt. Vi tog en lektion för tränare igen, det var ju ett tag sedan, och se det gick väldigt bra. De där små deltaljerna som inte sitter ser Hanna på ett kick och de gör så mycket för helheten. Vi jobbade mest med grunden och att få ett ordentligt insving av bakbenen här hon söker handen bra. När hon verkligen svingade på bra så fick jag en underbar trav och en riktigt bra galopp som svar. Jättekul.

Mot slutet av månaden var det dags för kurs hos Hanna och jag tog med mig Sawanna. Det var första kursen på 4 år. Tänk vad tiden går. Vi var på kurs strax innan hon betäcktes 2012 och sen har det varit föltid, uppbyggnad efter digiving osv. Nu var vi med i alla fall och Sawanna tyckte det var lite läskigt att vara borta och samtidigt ensam på ridbanan där. Hon var rätt spänd första passet, men vi jobbade med överlinjen och sökningen till handen, som blev riktigt bra. Nöjd så långt. Sen andra passet var spänningen utbytt mot en härlig energi så jäklar vad duktiga vi var då. Hon dansade med stor vilja och spänst och jag njöt i fulla drag. Vilken härlig häst jag har. Love her.


Juni

Vi tränade vidare hemma och det kändes fint. Vi är tillbaka på banan igen. Det tog tid att komma tillbaka helt från föltiden, men nu så. Trappade ner i mitten av månaden och till midsommar släpptes hon på välfötjänt bete. Denna gång tillsammans med nya bekantskaper. En westernvalack och ett dressyrsto (som liksom Sawanna är hälften kallblod). Stona fann varandra snabbt. Mixen fick åka på bete hemma hos min tränare Hanna i år.


Juli

På betet hela månaden tillsammans med de två andra.


Augusti

Hon blev skodd redan på betet och en vecka in i augusti var det dags att styra hemåt igen. En ny inackordering skulle komma och Sawanna och nya hästen Sota fick komma samtidigt. Mixen får vara kvar hos Hanna ett par veckor till så stona lär känna varandra först. (så Sawanna förhoppningsvis inte måste skydda honom så hårt från "främlingen").

Sawanna och Sota är så lika. Båda är hälften travhästar, skäckar och verkar väldigt lika i humöret. Vänliga men bestämda. De är som yin och yang för Sawanna är mest brun med lite vita fält och Sota är mest vit med lite bruna fält. De verkar trivas väldigt bra med varandra. Det var det lugnaste ihopsläpp jag varit med om. De fann sig direkt.

Jag red Sawanna hem från betet eftersom hon redan var skodd. En skön barbackatur var efterlängtad. Jag har verkligen ridabstinens.

Nu håller vi på att sätta igång. Hon känns fin. Hon har inte blivit tjockare under sommaren heller, vilket känns bra.


Känns väldigt bra att få komma igång igen. Ett litet dryssyrpass har vi tagit igen och Sawanna känns väldigt fin. Hon är pigg och framt. Väldigt lyhörd och det känns faktiskt inte alls att hon enbart gått på bete i 6 veckor. Vi har smakat lite på alla gångarter, men endast lite galopp och inte så mycket trav än. Vi smyger igång lugnt. Det blir mycket uteritter nu i början så konditionen kommer ikapp. Dressyrmässigt är det liksom bara att fortsätta som vanligt. Hon har inte tappat något. Skinande blank och fin är hon. Känns riktigt bra.


September

Vi jobbar på. Hon är ridbar som bara den och vi har ridit några träningar för Hanna. Vi har jobbat mycket med att samla enbart för sätet. Det är svårt, men går helt ok. Mycket ridning på lång tygel också. Det ger verkligen effekt. Hela hästen kommer igång. Det blir en härligt flow.


Oktober

Fortsätter att rida på lång tygel en stund i början på varje pass. Tränar också på att sakta av/göra halt utan att använda tyglarna. De första gångerna gick det inget vidare, men det tog inte många försök förrän övergångarna blev riktigt bra. Hon är med på allt. Härliga häst.


November

Vi fortsätter att jobba på. Dressyrpass varvade med sköna uteritter. Många dressyrpass barbacka. Det är härligt att känna vilken lyhördhet hon har. Hon är mera liksidig än någonsin och jag tror det är ridningen på långa tyglar som gjort skillnaden.


December

In i en lugnare period. Det blir både dressyrpass och uteritter, men det har blivit mycket skrittarbete. Många dagar med fruset underlag. Snön har vi knappast sett till alls. Ridit med sadel hela två gånger under hela månaden. Barbacka är skönt.2017


Januari 

Nytt år och nya tag. Lite rörigt i privatlivet gjorde att träning inte fick högtsta prioritet. Sawanna har hålilts igång, men lugnt och mycket skritt eftersom i stort sett hela månaden har varit frusen, men utan snö. Inte bästa träningsupplägget. Vi har dock gjort det lilla som går och hon känns oerhört fin. skritt och trav mest. Det har inte varit många galoppsprång under januari. Hoppas på lite snö, men längtar mest efter våren. Än så länge har hon haft sadel på sig en gång den här månaden. Jag har blivit en barbackatok.


Februari

Lite mer träning nu men mest uteritter. Isen ligger över ridbanan så det blir lite lätta pass i skritt och lite trav där. Ute kan vi rida mera. Lite konditionsträning och blandade uteritter. 


Mars

I mitten av månaden flyttade Sawanna till Linda på Lyckans gård i blekinge. Jag ska flytta och kan i fortsättningen inte ha två hästar. Linda får låna Sawanna och där kommer hon få det toppenbra. Gå på lösdrift (hon som hatar att stå inne) och gå lektioner i akademisk ridkonst, working equitation, beriden stridskonst och sköna uteritter. Det blir toppenbra. Linda får en bra lektionshäst och jag vet att min kära Sawanna har det bra.

Det var riktigt jobbigt när jag lastat henne på transportbussen som skulle ta henne till Linda, men efter den tårfyllda dagen har det känts bra. Jag kunde inte hitta en bättre lösning. Det finns ingen jag hellre lämnar en häst till än Linda. Hon tar väl hand om min prinsessa. Nu får jag lägga min tid på Mixen.


Augusti

Linda berättade att hon hade en tjej hos sig som var intresserad av att köpa Sawanna. Jag kontaktade Emma och jag kände nästan omgående att här är rätt person för Sawanna. Jag sålde henne med vetskapen om att hon har en ägare som är ödmjuk intresserasd av att lära sig mera och som älskar Sawanna.

Vi har haft 12 år tillsammans Sawanna och jag. Under de året har vi kommit längre än jag trott var möjligt. Vår resa var lång, utmanande och framgångsrik. Sawanna är 18 år. Det känns bra i hjärtat att hon nu får vara läromästare åt Emma samtidigt som hon får bo kvar hos Linda på Lyckans gård och fågå på lösdrift i en stor flock.

Jag önskar Emma och Sawanna lycka till!